Svjetski dan hrane

Svjetski dan hrane (World Food Day) obilježava se svake godine dana 16. listopada na dan osnutka Svjetske zdravstvene organizacije FAO (Food and Agriculture Organization).

Svjetski dan hrane 1 | KONOBA DAVID KaštelPoboljšavanje kvalitete u prehrambenom lancu predstavlja najveći izazov današnjih generacija. Zbog želje za što većom ekonomskom dobiti kvaliteta hrane se smanjuje i taj trend je potrebno zaustaviti kroz povećanu kontrolu proizvođača hrane, distribucije i prodaje hrane kao i nadzor i ispitivanja hrane u laboratorijima.

Svjetski dan hrane obilježava se također radi jačanja svijesti javnosti o problemu nedostatka hrane u svijetu i potrebe borbe protiv gladi. Prema podacima koje je FAO – Svjetska zdravstvena organizacija objavila u svijetu gladuje oko 870 milijuna ljudi.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane je: “Naše akcije su naša budućnost. Zdrava prehrana za #NulaGladi u svijetu.

Što je zdrava prehrana?

Zdrava prehrana je ona koja zadovoljava prehrambene potrebe pojedinaca pružanjem dovoljne, sigurne, hranjive i raznolike hrane za vođenje aktivnog života i smanjenje rizika od bolesti. To između ostalog uključuje voće, povrće, mahunarke, orašaste plodove, sjemenke i cjelovite žitarice te hranu koja sadrži malo masti (posebno zasićene masti), šećer i sol.

Hranjiva hrana koja čini zdravu prehranu nije dostupna ili pristupačna mnogim ljudima.


Kako obilježiti ovaj dan?

Izbor pravilne prehrane

 • Svakodnevno jedite puno svježeg, zrelog i sezonskog povrća i voća, a svojoj prehrani dodajte više mahunarki, orašastih plodova i cjelovitih žitarica. Mahunarke i orašasti plodovi odlični su izvori bjelančevina na biljnoj bazi.
 • Prestanite jesti industrijski prerađenu hranu i piće s visokom količinom zasićenih masti, šećera i / ili soli i pokušajte ne jesti pretjerane količine mesa i drugih životinjskih proizvoda.
 • Kad god možete, pokušajte prebaciti „bijelu“ rafiniranu hranu na njihove smeđe i puno hranjivije ekvivalente (smeđa riža, integralno brašno i kruh itd.).
 • Iako su nezasićene masti (koje se nalaze u ribi, orašastim plodovima i suncokretovom, sojinom, kanoli i maslinovom ulju) dio zdrave prehrane, morate paziti na unos industrijski proizvedenih trans-masti koje se nalaze između ostalog u prženoj hrani.

 


 

Pravilan izbor za naš planet

 • Uzmimo u obzir utjecaj namirnica koje jedemo na okoliš, na primjer, neke hrane zahtijevaju više prirodnih resursa, poput vode. Također pokušajte izbjegavati kupovati hranu koja ima preveliku količinu ambalaže.
 • Ubacite raznolikost u svoju prehranu dodavanjem tradicionalne, lokalno uzgojene i sezonske hrane, u nastojanju da podržite biološku raznolikost. Saznajte više o njihovim prehrambenim vrijednostima i potražite nekoliko recepata za kuhanje jela koristeći ove sastojke.
 • Riba je neizostavan izvor proteina, vitamina, minerala i polinezasićenih omega-3 masnih kiselina (uglavnom ih ne nalazimo u osnovnim namirnicama). Uvjerite prijatelje i obitelj da jedu riblje vrste koje su obilnije, a ne one kojima prijeti rizik od prekomjernog izlova. Također možete kupiti ribu koja je ulovljena ili uzgajana na održiv način, poput eko-certifikata ili certificirane ribe.
 • Pravilno skladištenje hrane može vam pomoći da duže ostane svježa, sigurna i sačuva dragocjene hranjive tvari. Kad ju skladištite u hladnjak, starije proizvode premjestite sprijeda, a nove straga. Koristite nepropusne spremnike da hranu držite svježom u hladnjaku i zatvorite pakete kako se ne bi pokvarili

 


 

Životni izbori

 • Razumijevanje naljepnica može vam pomoći u izboru zdrave prehrane. Oznake daju informacije o energiji (obično kalorijama), soli, šećeru i masnoćama itd. I pomažu nam da utvrdimo koliko je hranjiv proizvod. Oni nam također kažu je li sigurno jesti ili ne.
 • Budite kritični potrošač i ne dopustite da vam ambalaža odvrati pozornost od onog bitnog: obratite pažnju na hranjivu vrijednost hrane, a ne kako izgleda ambalaža. Neke uobičajene riječi poput “zero”, “light” i “dijetno” često se koriste kako bi hrana zvučala zdravije, ali to nije uvijek istina …
 • Odrasli bi trebali svaki tjedan posvetiti najmanje 2,5 sata tjelesnim aktivnostima, dok bi djeca i mladi svaki dan trebali posvetiti barem 60 minuta tjelesnim aktivnostima.
 • Hrana nas sve povezuje. Pomozite ljudima da se ponovo povežu s hranom i što ona znači dijeleći svoje znanje i strast s onima oko vas: vašom obitelji, prijateljima i kolegama. Na primjer, naučite kuhati ili izmjenjujte recepte, uzgojite vlastitu hranu, organizirajte večere s prijateljima ili ih odvedite u svoj omiljeni restoran – Konobu David 😉

 


Poanta je da svatko može odigrati svoju ulogu, dali to bio odlazak u restoran koji podržava zdravu prehranu, samostalno kuhanje ručka za obitelj ili jednostavan odlazak na tržnicu.